Лидерите трябва спешно да адресират токсичната отвара, състояща се нарастващо неравенство,

...
Лидерите трябва спешно да адресират токсичната отвара, състояща се нарастващо неравенство,
Коментари Харесай

Рей Далио за следващите рискове в САЩ

Лидерите би трябвало незабавно да адресират токсичната запарка, състояща се нарастващо неравноправие, политическа поляризация и набъбващ дълг. Това съобщи пред Си Ен Ен съоснователят на най-големият хедж фонд в света Рей Далио, изразявайки дълбоки терзания по отношение на евентуални спорове в Съединени американски щати, провокирани от тези фактори.

„ Трябва да има решение за системата, което да работи за болшинството от популацията. То може да бъде открито или по интелигентен метод, при които двете огромни партии работят дружно, или да пристигна посредством спор “, предизвести Далио.

Пандемията извади на още по-голям показ тези възходящи неравенства. Докато Уолстрийт записва нови върхове, резултатът от пандемията е забележим на улицата – стопанската система се задъхва, а безработицата пораства.

Според данни на Чикагския университет и на университета Нотр Дам, от юни насам 8 млн. американци са изпаднали в беднотия. Повече от 27 млн. възрастни американци живеят в семейства, в които „ пoняĸoгa или чecтo “ имат дефицит на храна в границите на седмица.

Същевременно с това изказванията на Доналд Тръмп за огромна машинация по време президентските избори в Съединени американски щати провокираха още по-голямо разделяне на нацията на политически основи.

„ Изучавал съм последните 500 години от човешката история и тези неща непрекъснато се повтарят. Големите неравенства в благосъстоянието и разминаванията в полезностите, комбинирани  натрупване на дълг и икономическа рецесия, водят до спор и неустановеност “, споделя той.

Интервюто на Далио за Си Ен Ен идва единствено седмица, откакто 42-годшиния му наследник умря в автомобилна злополука.

Компромисът не е толкоз неприятен

Дали, който ocнoвaвa Вrіdgеwаtеr Аѕѕосіаtеѕ пpeз 1975 година и днec e cъпpeдceдaтeл нa xeджфoндa, прикани политическите водачи да намерят допирни точки, с цел да разрешат проблемите с неравенството в страната.

„ За да сближим хората и да избегнем някаква форма на революция, би трябвало да обединим нацията по образован метод “, сподели той.

Въпреки крайните си прогнози, Дали изяснява, че не желае американците да изпадат в „ суматоха “, а се надява политическите водачи да търсят компромис в разговора със своите съперници.

„ Най-лошият сюжети е този, при който една част от популацията стопира да се припознава със своята страна и с останалите си сънародници.  В този случаи идеята на някои хора става по-важна от разрешаването на техните проблеми. Както знаем от историята, това е рискова обстановка “, сподели Далио.

Огромно неравноправие

От месеци водачите на двете партии в конгреса водят договаряния за нов пакет от тласъци в поддръжка на американците и на стопанската система на страната. Те съумяха да стигнат до компромисно решение в понеделник, одобрявайки пакет от близо 900 милиарда $. Той обаче срещна рецензии от президента Доналд Тръмп, от чиито автограф зависи влизането му в действие.

За последната седмица 885 хиляди американци са подали за първи път заявки за помощ при безработица. Големи компании като Coca-Cola, Disney и 3M оповестиха съществени съкращения на работните места. Близо 13 млн. възрастни американци не са в положение да заплащат наемите си или вноските по ипотечен заем.

Въпреки това има елементи на стопанската система на Съединени американски щати, които записват невиждан взрив. Технологичните компании на процедура отпечатват пари, а фондовите тържища записват връх след връх.

„ Кризата, провокирана от  COVID-19, разкри действителните мащаби на голямото неравноправие в нашето общество и по света “, разяснява президентът на фондация „ Рокфелер “ Раджив Шах в изявление за Си Ен Ен.

„ Заможните фамилии и общности се оправят сносно на фона на ускоряването на цифровизация, катализирано от ниските лихви и разхлабената парична политика. Същевременно с това работната класа в Съединени американски щати и по света страда доста тежко “, сподели той.

Поправянето на американската фантазия

Според Далио Съединени американски щати би трябвало се изправят очи в очи с казуса с неравенството като влагат в бъдещето. По думите му продуктивността на страната може да бъде подтиквана посредством вложения в опазването на здравето, инфраструктурата и образованието.

„ Ако нямаме необятна продуктивност и претовареност, които произтичат от положителното обучение и стратегиите за работа, то поляризацията на нацията ще продължи да се утежнява. Според мен това ще бъде огромен проблем. “, сподели Далио.

Съоснователят на Вrіdgеwаtеr Аѕѕосіаtеѕ, чието положение се прави оценка на близо 17 милиарда $, постоянно показва поддръжка за увеличение на налозите на богатите.

„ Това е комплицирана тематика. Данъците би трябвало да бъдат увеличавани по образован метод, защото никой не желае да бъдат пренасочени пари в неправилна посока “, сподели той.

Далио е безапелационен, че американската система има потребност от радикални промени, които рано или късно ще станат факт. „ Има огромна поляризация и възходящ дълг. Това евентуално ще докара до промени, които могат да бъдат от революционния вид “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР